Skip to content

Historia – spårvagnar

         

Linje 6 gick mellan Roslagstull och Sofia mellan den 21 november 1935 och den 2 september 1967, dagen innan vi gick över till högertrafik. Sträckningen är nästan identisk med den som senare buss 46 hade och den som linje 2 har i dag. I vår ände av linje 6 gick vagnen runt kvarteret Järnet och hade sin ändhållplats på Ploggatan, framför Sofia skola.

Under senare år har det kommit en mängd böcker om den nedlagda spårvägstrafiken i Stockholms innerstad. De flesta utgivna av Trafiknostalgiska förlaget. Lägg särskilt märke till alla småaffärer på bilderna. På Erstagatan fanns både skoaffär, livsmedelsaffär, tobak, parfymeri, konditori och färghandel.

Än i dag kan vi tacka den försvunna spårvagnstrafiken för att gatan är så pass livlig för att ligga lite i utkanten av Södermalm. Spårvagnen gjorde att gatan blev ett fast stråk med en stadig ström av människor vilket i sin tur gjorde det lönsamt att driva affärsrörelse.

Några av bilderna är hämtade från boken Söder-TUR 1 av Johan Eriksson och Per Lindroos, som bland annat finns att köpa på Söder-Tobak eller här på Bokus. En underbar bok – Köp den!
 
Linje 6 utanför vårt hus på Erstagatan.
 
 

Ändhållplatsen vid Ploggatan. I bakgrunden rivs ett hus för att ge plats för Konsumhuset vid Bondegatan.

Erstagatan söderut
Vårt hus har gröna markiser kring kungsbalkongerna.

Erstagatan norrut
Höghuset nere vid Folkungagatan i fonden.

Erstagatan nere vid Folkungatan

Linje 6 på Skånegatan
I bakgrunden Gröna villan, byggd 1924 som barnkrubba och arbetsstuga. Huset revs och ersattes av en förskola 1976, också det en grön byggnad.

Linje 6 på Skånegatan
Spårvagnen svänger in på Erstagatan. Jonnes kiosk, numera Thai-kök, står kvar på samma plats i dag.

 

 

Två bilder från samma plats
Den svartvita – en spårvagn framför kvarteret Järnet. I förgrunden syns hörnet på vårt hus. Fastigheten med livsmedelsbutiken på hörnet som var från 1884, alltså en av de äldsta i våra kvarter, revs 1979, trots ockupation och starka protester (se filmklipp – Kampen om torget).

Färgbilden – det tegelhus med burspråk i koppar som står där i dag är ritat av den kända arkitekten Bengt Lindroos, som bland annat är upphovsman till Kaknästornet. Det är ovanligt vackert för att vara byggt i början av 1980-talet med påkostade detaljer på fasaden och i trapphuset.